Albert Heijn
Hoge kortingen
PLUS
Prima assortiment
Jumbo
Goede service
Butlon
Goede bezorging

Mosselen

Mosselen zijn een soort kleine schelpdieren met een harde schaal. De meeste soorten mosselen zijn te vinden in zee, maar er zijn ook soorten die in zoet water leven. Mosselen kunnen worden gegeten en worden vaak als delicatesse gezien. Ze worden gegeten in veel landen wereldwijd, waaronder Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Mosselen zijn al eeuwenlang een populair voedsel. Ze zijn al sinds de oudheid gegeten door de mensen, omdat ze gemakkelijk te verzamelen en te koken zijn. De oorsprong van mosselen ligt waarschijnlijk in de Noord-Europese kustwateren.

Hoe kan ik mosselen koken?

 • Koken in het Pan: Als je mosselen klaar wilt maken, is het eerste dat je moet doen, is het schoonmaken ervan. Vervolgens kan je de mosselen koken in een grote pan met een beetje water en wat kruiden naar keuze. Laat de mosselen koken totdat de schalen opengaan (ongeveer 5 tot 10 minuten) en verwijder ze dan uit de pan.
 • Uit de Oven: Je kunt ook mosselen koken in de oven. Zorg ervoor dat je de mosselen eerst schoonmaakt en dan leg ze op een ovenschaal. Voeg wat kruiden en boter toe en zet de schaal in de oven. Bak de mosselen in de oven totdat de schalen opengaan en de mosselen gaar zijn.
 • In de Magnetron: Je kunt ook mosselen koken in de magnetron. Zorg ervoor dat je de mosselen schoonmaakt en leg ze dan in een grote kom. Voeg wat kruiden en wat water toe en zet de kom in de magnetron. Kook de mosselen gedurende 1 minuut op hoge stand en vervolgens nog 1 minuut op lage stand. Laat de mosselen daarna enkele minuten rusten.
 • Grillen: Je kunt ook mosselen grillen. Zorg ervoor dat je de mosselen eerst schoonmaakt en vervolgens leg ze op een grillplaat. Voeg wat kruiden en wat olie toe en zet de grillplaat op de barbecue. Grill de mosselen totdat ze gaar zijn.

Stappenplan voor het bereiden van mosselen

 1. Het Schoonmaken van Mosselen: Als je mosselen wilt klaarmaken, is het eerste dat je moet doen, het schoonmaken ervan. Gebruik een scherp mes om de mosselen schoon te maken en verwijder de bevuilde en beschadigde stukken. Spoel de mosselen vervolgens goed af met koud water.
 2. Het Klaarmaken van Mosselen: Na het schoonmaken van de mosselen, kun je ze klaarmaken voor het koken. Voeg wat kruiden toe aan een pan met wat olie en laat de kruiden even verwarmen. Voeg de mosselen toe aan de pan en roer goed zodat de kruiden en de olie de mosselen bedekken. Laat de mosselen een paar minuten koken en roer dan regelmatig.
 3. Mosselen Marinades: Je kunt ook een marinade maken voor de mosselen. Maak een marinade door wat olie, wijn, knoflook, citroensap, kruiden en peper samen te mengen. Voeg de marinade toe aan de mosselen en laat de mosselen een paar uur marineren. Vervolgens kun je de mosselen koken.
 4. Verse Kruiden: Verse kruiden kunnen ook worden toegevoegd aan de mosselen. Voeg wat verse kruiden zoals peterselie, oregano en tijm toe aan de pan met de mosselen. Roer goed zodat de kruiden zich goed mengen met de olie en de mosselen. Laat de mosselen nog enkele minuten koken.

Voedingswaarden

 • Calorieën: Mosselen zijn een gezonde, lage calorie snack. Eén portie mosselen (ongeveer 200 g) bevat ongeveer 115 calorieën.
 • Vetten: Mosselen bevatten slechts 1,2 gram vet per portie. Ze bevatten geen transvetten of verzadigde vetten.
 • Koolhydraten: Per portie bevatten mosselen slechts 4,2 gram koolhydraten. Ze bevatten geen suiker.
 • Eiwitten: Mosselen bevatten ongeveer 17 gram eiwit per portie.

Kopen en bewaren van deze zeevruchten
Als je mosselen koopt, zorg er dan voor dat je verse mosselen koopt. Controleer of de schalen stevig gesloten zijn en zorg ervoor dat de mosselen niet bedekt zijn met algen. Koop alleen mosselen die door een erkende visboer zijn verkocht. Als je mosselen koopt, moet je ze direct in de koelkast zetten en binnen 24 uur opeten. Als je niet alle mosselen binnen 24 uur kunt opeten, kun je de resterende mosselen bevriezen.

Samenvatting: Mosselen zijn een gezonde, lage calorie snack. Ze zijn gemakkelijk te koken en te preparëren en kunnen worden gegeten met een schotel, in een salade of alleen. Mosselen zijn ook lekker met kruiden, room, wijn, knoflook of citroensap. Als je mosselen koopt, zorg er dan voor dat je verse mosselen koopt en ze binnen 24 uur opeten.